Hieronder staan antwoorden op enkele veelgestelde vragen.
Vraag:
Sinds wanneer zendt Radio Twente Gold uit?
Antwoord:
Radio Twente Gold is opgericht in januari 2021. Toen zijn ook de voorbereidingen begonnen. Testuitzendingen zijn in het voorjaar van 2022 begonnen. Daar heeft dus nogal wat tijd tussen gezeten. Het was ook niet eenvoudig om een antenne voor een middengolfstation goed aan de praat te krijgen.
Vraag:
Draait u echt muziek van oude, breekbare grammofoonplaten in het weekend?
Antwoord:
De stokoude muziek uit de jaren 1920 tot 1949 staat op 78-toeren grammofoonplaten. Die zijn gemaakt van schellak, en zijn zwaar en uiterst breekbaar. Als je er een laat vallen, breekt ie in stukken. Daar moet je voorzichtig mee omgaan dus. Om te voorkomen dat er iets breekt, is al die muziek gedigitaliseerd. Nu zijn het computerbestanden en die zijn veel beter te hanteren. Toch heeft het wel wat hoor, die oude platen hanteren en op een grammofoonspeler leggen.
Vraag:
Kan ik een verzoekplaat aanvragen?
Antwoord:
Ja, dat kan wel, maar er is geen speciaal verzoekplatenprogramma. Ik zal mijn best doen de aangevraagde plaat, mits deze past in het overige muziekaanbod van Radio Twente Gold, een plekje te geven in de uitzending. Ik laat vooraf weten wanneer de plaat wordt gedraaid. Verzoekjes kunnen worden ingediend op de Facebook-pagina van Radio Twente Gold.
Question:
Why is the station called Radio Twente Gold?
Answer:
Twente is a region in the eastern part of The Netherlands. It encompasses the most urbanised and easternmost part of the province of Overijssel. The region's borders are defined by the Overijssel region of Salland in the northwest and west, the German County of Bentheim in the northeast and east and the region of Achterhoek in the south. Twente has approximately 620,000 inhabitants, most of whom live in its three largest cities Almelo, Hengelo and Enschede.
Vraag:
Is dit een piratenzender of geheime zender?
Antwoord:
Geen van beide. Radio Twente Gold is geen etherpiraat. Het station heeft een zendvergunning van het Commissariaat van de Media gekregen en een frequentie van het Agentschap Telecom. Daarvoor wordt elk jaar grif betaald. Alles is dus goed geregeld en binnen bestaande wetten en regels.
Vraag:
Ik hoorde dat de uitzendingen op de middengolf in stereo zijn. Dat kan toch helemaal niet? Middengolf is toch mono?
Antwoord:
Jawel hoor. De uitzendingen zijn in stereo, ook op de middengolf. Dat heeft te maken met de techniek in de zender. Het is een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat er gebruik wordt gemaakt van C-QUAM-technologie, die ervoor zorgt dat de zijbanden links en rechts van de frequentie voor een stereosignaal worden gebruikt. Om van stereo op de middengolf te kunnen profiteren, is wel een radio-ontvanger nodig die stereosignalen kan verwerken op de middengolf.
Reacties zijn welkom via Facebook. Ga naar de Facebook-pagina: 'Radio Twente Gold'.
Radio Twente Gold, Hengelo, Nederland.